Monday, May 14, 2012

Warkah Buat Mama

Kehadapan Mama yang tercinta,
adik harapkan mama sentiasa dalam keadaan yang baik. Mama, semalam Hari Ibu kan ma? Semalam jugak kawan2 adik banyak cerita tentang mama diorang. Kawan-kawan adik ramai yang "call" mama dia, cakap dengan mama dia selamat hari ibu. Lepas tu kan ma, ade yang mama dia datang sini. Dia cium tangan mama dia, dia peluk mama dia kuat- kuat, mama dia cium pipi dia, mama dia suapkan dia makan, usap kepala dia. Tapikan ma, adik pandang je mereka sebab adik tahu adik tak mampu nak dapat seperti apa yang adik pandang. Takpelah mama, adik tahu mama jauh sebab tu la mama dengan ayah x datang sini.
   Mama, dalam kita berjauhan banyak benda yang adik nampak, banyak perkara yang adik fikirkan dan banyak juga yang terkandung dalam hati adik ni. Hari ni biarpun mama takde dengan adik, biarpun adik tahu mama takkan baca surat ni, adik nak luahkan jugak. Biar hati adik tenang, jiwa adik lapang walaupun adik tahu soalan adik takkan terjawab.
   Mama, siapa adik sebenarnya,ma? kenapa adik kene duduk sini sorang2 ma? kenapa adik tak boleh duduk dengan mama dan ayah? kenapa adik tak pernah kenal keluarga adik sendiri? kenapa adik tak tahu siapa nama mama, nama ayah? Adik ni siapa ma???? kawan- kawan adik cakap adik takde mama, adik takde ayah, kakak dengan abang apetah lagi. Adik sorang2 je dekat dunia.. betul ke ma?
Orang cakap ayah dengan mama buang adik. Orang jugak cakap adik memang takde ayah dgn mama sebab  mereka jumpa adik dekat tempat busuk, tempat orang buang sampah. Sedih hati adik bila dengar orang2 sekeliling adik cakap macam tu ma, bila adik tanya mana mama adik.Tapi ma, betul ke macam tu mama? orang juga cakap mama buang adik kat situ sebab adik ni anak haram hubungan mama dengan ayah. Hati adik cuba nafikan semua apa yang orang keliling katakan tapi adik tak mampu ma sebab kelakuan mama dengan ayah mengiakan kata hati adik ni memang anak luar pernikahan.
   Ma, hina sangat ke adik ma? Kalau mama tak nak adik kenapa mama lahirkan adik ma? Apa salah adik mama hukum adik macam ni mama? Mama dengan ayah memang taknak adik kan tu sebab la mama dengan ayah letak adik dekat sampah tu.. Adik ni sama taraf dan sama buruk seperti sampah ke ma sampaikan ma taknak tengok adik. Murahnya nilai diri adik hinggakan mama letakkan adik dekat situ. Mama, ma tau x sebab kelalaian mama dengan ayah, adik dapat satu gelaran yang akan adik pikul hingga hujung nyawa adik.. gelaran anak haram, anak luar nikah..Gelaran yang masyarakat labelkan pada adik ma. bahkan kawan- kawan adik pun panggil adik macam tu ma. Adik malu, sedih, kecewa ma. Kesannya sangat dalam pada diri adik. Adik tak kuat nak hadapi perkara macam ni sendirian ma. Setiap kali solat, adik doa pada Allah harap-harap mama dan ayah akan cari adik, bawak adik balik tinggal dengan ma atau dengan ayah. tapi sampai sekarang adik ada kat sini. Dan mungkin sampai bila-bila pun adik tetap kat sini mengharapkan kasih orang lain.
   Mama, adik dah letih tahan perasaan ni sorang-sorang ma dan hingga  Akhirnya adik punya kekuatan juga untuk menulis surat ni. Ma, walaupun adik tak pernah tau siapa mama, ayah, macam mana rupa mama dgn ayah, adik harapkan mama dan ayah terus ingat adik.
Mama, adik nak minta sesuatu boleh??
Andainya suatu hari nanti, Allah ambil nyawa adik tanpa sempat bertemu ayah dengan mama, adik mohon mama dan ayah maafkan segala kesilapan adik, halalkan segala rasa kasih sayang yang mungkin ada tersemai dihati ayah dengan mama untuk adik. Adik nak hidup adik diakhirat tenang dengan doa kalian. Walaupun adik tak tahu apa dosa adik pada ibu dan ayah, mohon ampunkan adik. Akhir sekali,walaupun adik tahu mama dengan ayah tak mungkin dengar suara adik tapi adik tetap nak cakap adik saaaaaayang sangat sangat dekat mama dan ayah. Semoga mama dengan ayah sentiasa bahagia selamanya dan terus berada dalam keberkatan Allah.

salam sayang,
~ADIK~


210412,
Rumah Titian Kasih

3 comments:

ada orang bercahaya komen